Az utóbbi időben már egyre több szakmai szervezet beszélt arról, hogy itt az ideje kivezetni az élelmiszerárstopot, mert káros a magyar gazdaságra. A szakértők szerint erre az ideális pillanat az, amikor tetőzik az infláció, majd az áremelkedés normálisabb mederbe terelődik – Parragh László szerint például már kezdenek összeállni a feltételek. A Pénzcentrum szavazásán válaszadó olvasóink 70 százaléka szintén az intézkedés eltörlése mellett van. Az elemzők többsége szerint lényegesen nem emelne az infláción az árstop kivezetése.
A helyzet sokszor drámai a magyar boltokban, ugyanis hiába emelték meg a kötelezően tartandó készletek mennyiségét, sok esetben így is hiánycikknek számítanak a hatósági áras termékek. A határ közelében élők már inkább külföldre járnak bevásárolni, mert ott egyrészt lehet például cukrot, lisztet, olajat kapni, és nem mellesleg sok esetben még olcsóbban is ki lehet jönni a nagybevásárlással.
A lavinát Parragh László nyilatkozatai indították el, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke először január 10-én jelentette ki, hogy lassan el kell kezdeni megtervezni, hogy miképpen vezessék ki az árstopokat, újra kell gondolni azok fenntartását.
Parragh nyilatkozata után a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is kijelentette a héten, hogy annak érdekében, hogy a magyar termékek pozíciója ne romoljon, valamint az elmúlt évek során a magyar kereskedők és előállítók közt kialakult bizalmi kapcsolatok fennmaradjanak, célszerű lenne az árstop mihamarabbi kivezetése.