Hetek óta lázban tartja az embereket az a januári bejelentés, miszerint az Európai Unió engedélyezte, hogy több rovar, például a házi tücsök megjelenjen az Európai Unióban forgalmazott élelmiszerek alapanyagaiban.
Huszár Zsuzsa, dietetikus elmondta, hogy az új alapanyagok egyik veszélye az, hogy nem tudjuk miként reagál rájuk a szervezetünk. Alapvetően kulturánként eltérő az emberek szervezete, így bár van, ahol régóta az étkezés részei a rovarok, az európai emberek szervezete másképpen reagálhat rá.
A rovarok súlyos allergéneket tartalmaznak, így például azok, akik allergiások a rákfélékre vagy a poratkákra komoly tüneteket tapasztalhatnak az ilyen ételek fogyasztásával is.
„Ha visszaemlékszünk rá, a Covid járvány is ilyen okok miatt szabadult el. Ha pedig magunk elé képzelünk egy tücsköt a csápjaival és apró testével, tudjuk, hogy megszámlálhatatlan parazita tapad meg rajtuk. A rovarok ugyanis a legkitettebbek az apró élősködők számára.”
A vásárlók főleg attól félnek, hogy bár megjelenik majd a csomagolásokon az új összetevő, az nem lesz elég feltűnő vagy nem jól lesz lefordítva idegennyelvről, esetleg elkerüli majd a figyelmüket az apró betűk miatt.
forrás: https://ripost.hu/insider/2023/02/orosz-rulett-a-rovarok-fogyasztasa