Szuperveszélyes baktériumok terjedhetnek el a Földön


Az esőfelhők képesek akár nagyobb távolságokra is elszállítani a gyógyszerrezisztens baktériumokat – állapította meg egy új kutatás.

Ezek a baktériumok általában a növényzeten, többnyire a levelek felszínén találhatók meg vagy a talajban élnek. Megállapítottuk, hogy a szél a légkörbe szállítja őket, és a felhők segítségével, nagy magasságban – a világot gyakorlatilag körbeutazva – hatalmas távolságokat képesek megtenni – nyilatkozta az AFP-nek Florent Rossi, a tanulmány vezető szerzője.

A kanadai Laval Egyetem és a közép-franciaországi Clermont Auvergne Egyetem kutatói antibiotikum-rezisztens géneket kerestek olyan baktériumokban, amelyek felhőmintákból származtak. A mintákat egy légköri kutatóállomás segítségével, 1465 méteres magasságból nyerték ki a Puy de Dome vulkán csúcsánál 2019 szeptembere és 2021 októbere között.

A kinyert felhőminta elemzése kimutatta, hogy a felhőben lévő víz milliliterenként átlagosan 8 000 baktériumot tartalmazott.

A BAKTÉRIUMOKBAN AZ ANTIBIOTIKUMOKNAK ELLENÁLLÓ GÉNEK 29 ALTÍPUSÁT IS SIKERÜLT AZONOSÍTANI.  

A gyógyszerrezisztencia akkor alakul ki, amikor a baktériumok antibiotikumoknak vannak kitéve, és generációk során immunitást alakítanak ki a készítményekkel szemben.

FORRÁS: https://www.origo.hu/tudomany/20230510-hatalmas-veszely-erkezik-az-esofelhokkel-figyelmeztetnek-a-kutatok.html?utm_medium=Social&utm_campaign=Origo&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR3-QnLA2tGd77fc3DfFfG6CIVJS2LOz2q3WY6DHeOn49G-8Lg-YMle_DSc#Echobox=1683724744

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.