Új megoldásokat keresnek az űrhajósok élelmezésére, mert egy hosszú utazás során a hagyományos elemózsiák nem eltarthatók.
Ha éhes az űrhajós, benyom egy tubusos pörköltet vagy egy dobozos levest, amihez néha haraphat egy kis fedélzeten termesztett salátát. Aki az űrben dolgozik, ma túlnyomórészt a felszínről kapja az élelmet, és ezzel nincs is probléma, amíg fel nem merül, hogy hosszabb időre vagy messzebbre szeretnénk utazni. Ez a kérdés azonban nagyon is napirenden van, hiszen az amerikai Artemis-program célja, hogy több mint fél évszázad után visszatérjenek az emberek a Holdra, és tartós bázist létesítsenek a felszínén, alig több mint egy évtizeddel később pedig eljussanak a Marsra.
A NASA ezért hirdetett versenyt az űrbeli élelmiszer-termelés technikai megoldására 2021 elején. A kétszáz jelentkező cégből az idén januárban induló második fázisra már csak 11 csapat maradt, akik 20 ezer dolláros támogatást kaptak. A három vigaszágas indulóval kiegészült mezőny májusban kezdte meg a verseny utolsó szakaszát, amelynek győztesét jövő áprilisban hirdetik ki.
Az utolsó szakaszban tehát a feladat egy olyan rendszer építése, amely három éven át működik, és képes ellátni egy négyfős legénységet. Nem feladat a teljes élelmezés biztosítása, a változatos és megbízható termelés viszont igen.