Kilélegzett levegőből készül a jövő űrhajós étele


Új megoldásokat keresnek az űrhajósok élelmezésére, mert egy hosszú utazás során a hagyományos elemózsiák nem eltarthatók.

Ha éhes az űrhajós, benyom egy tubusos pörköltet vagy egy dobozos levest, amihez néha haraphat egy kis fedélzeten termesztett salátát. Aki az űrben dolgozik, ma túlnyomórészt a felszínről kapja az élelmet, és ezzel nincs is probléma, amíg fel nem merül, hogy hosszabb időre vagy messzebbre szeretnénk utazni. Ez a kérdés azonban nagyon is napirenden van, hiszen az amerikai Artemis-program célja, hogy több mint fél évszázad után visszatérjenek az emberek a Holdra, és tartós bázist létesítsenek a felszínén, alig több mint egy évtizeddel később pedig eljussanak a Marsra.


A NASA ezért hirdetett versenyt az űrbeli élelmiszer-termelés technikai megoldására 2021 elején. A kétszáz jelentkező cégből az idén januárban induló második fázisra már csak 11 csapat maradt, akik 20 ezer dolláros támogatást kaptak. A három vigaszágas indulóval kiegészült mezőny májusban kezdte meg a verseny utolsó szakaszát, amelynek győztesét jövő áprilisban hirdetik ki.

Az utolsó szakaszban tehát a feladat egy olyan rendszer építése, amely három éven át működik, és képes ellátni egy négyfős legénységet. Nem feladat a teljes élelmezés biztosítása, a változatos és megbízható termelés viszont igen.

forrás: https://index.hu/techtud/2023/05/30/urkutatas-artemis-hold-mars-nasa-elelmiszer-termeles-gomba-rovar-feherje/

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.