Eltörlik a lakossági napelemeknél az eddigi szaldó elszámolást jövőre


Vége a lakossági napelemeknél az éves szaldó elszámolásnak – írta a napokban az Energiaügyi Minisztériumra hivatkozva a Világgazdaság. A tervezett változás:

  • minden napelemesre vonatkozik (azokra is, akik saját erőből telepítettek, tavaly október vége előtt bejelentkeztek),
  • azaz mintegy 200 ezer lakossági napelemesnél változhat meg a jelenlegi elszámolás.
  • Indoklásul arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi elszámolás csak részben felel meg az uniós jogszabályoknak, és legkésőbb 2024. január 1-jétől új rendszert kell bevezetni.
  • A cikkből kiderül még, hogy:
  • a napelemesek többet fognak kapni a rendszerbe táplált áramért,
  • de többet is fizetnek majd a hálózatból igénybe vett mennyiségért.

Ez azt jelentheti, hogy bár piaci környezetben a napelemesek elvben a jelenleginél (ami elég kevés) több pénzt remélhetnének a megtermelt áramukért, és a lap szerint számos téren nőne a mozgásterük, ám le kellene mondaniuk arról, hogy rezsicsökkentett áron vételezzék az áramot. Formálisan le kellene mondaniuk az egyetemes szolgáltatás adta biztonságról is, de a jogszabályok védőhálót adnak ennek a felhasználói körnek is. A lap nem kapott egyértelmű választ a minisztériumtól, így nem egyértelmű hogy a napelemesek kihullanak-e az egyetemes szolgáltatásból, vagy sem.

forrás: https://24.hu/fn/gazdasag/2023/08/21/eltorlik-napelemek-szaldo-elszamolas-januar-aramar-lakossag/

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.