A távfűtés sínen van, de a távhőtermelők mozgástere beszűkült


Az idén induló fűtési idényre tovább szűkült a kereskedőválasztás szabadsága a távhőtermelők számára, de a téli gázellátása biztosított, és áramuk is lesz elég. A geotermia nagyobb arányú hasznosításához azonban Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke szerint, például szükség van egy hatékonyan működő kockázati tőkealapra, mihamarabb jóvá kell hagyni a kutatási engedélyeket és meg kell kezdeni a kutatási tervek kidolgozását.

A megbolydult energiakereskedelem távhőpiaci hatásáról, a szegmenst érintő szabályozásról és a távhőtermelés zöldüléséről kérdezte a Világgazdaság Orbán Tibort, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnökét.

Az elmúlt években a távhőszektor szereplőinek versenypiaci körülmények között kellett beszerezniük a földgázt és a villamos energiát is. 2022-ben azonban az addig alkalmazott lényeges jogszabályi és szabályozási keretek tovább szűkültek a földgáz- és a villamosenergia-beszerzés terén is. A 2022. évi válság sújtotta időszakban jelentősen lecsökkent az ajánlatadók száma, nem volt vonzó az energiakereskedők számára a távhőszektor vállalatainak ajánlatokat kiadni. 

Különösen a földgáz tekintetében volt a verseny nagyon alacsony szintű, így a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) önállóan kezdett el tárgyalni a kereskedőkkel, alapvetően az MVM-mel. Ennek eredményeként előállt egy olyan földgázellátási keretrendszer, ajánlás, amelyet célszerű volt a szereplőknek elfogadniuk. Így, mivel a szabályozó hatóság iránymutatását követték, aláírták a keretrendszernek megfelelő szerződéseket. 

forrás: https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/11/a-tavfutes-sinen-van-de-a-tavhotermelok-mozgastere-beszukult

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.