A csok plusszal akár 28 négyzetméterrel nagyobb lakást is lehet venni Budapesten


Több millió forinttal nagyobb értékű ingatlant vásárolhatnak a csok pluszt igénylő családok a kamattámogatás miatt, mintha ugyanazt a törlesztőt kamatplafonos, piaci alapon felvett hitelre fizetnék. Az Ingatlan.com becslése szerint a kamattámogatás így 6,2-20,5 millió forinttal értékesebb ingatlan megvásárlását teszi lehetővé. Ennek köszönhetően Budapesten átlagosan 7-28 négyzetméterrel nagyobb házat vagy lakást tudnak vásárolni a gyermeket tervező családok.

A kormány új lakástámogatási programja, a csok plusz a támogatott lakáshitelen keresztül nyújt lehetőséget arra, hogy a gyerekek vállaló családok nagyobb ingatlanba költözhessenek. A gyerekszámtól függően 15-50 millió forintos kedvezményes lakáshitel a piaci feltételekkel elérhető, 8,5 százalékos thm-plafonos kölcsönökhöz képest jóval olcsóbb.

„A vármegyeszékhelyeken a jelenlegi átlagos kínálati négyzetméterek alapján, a vállalt gyerekek számától függően 10-39, Budapesten pedig 7-28 négyzetméterrel nagyobb házban vagy lakásban gondolkodhatnak a házaspárok a kedvezményes lakáshitel kamattámogatásának köszönhetően. Egy gyerek esetében legalább félszobás bővülést jelenthet, kettő és három gyereknél pedig több szobával lehet tágasabb a kiválasztott ingatlan, ha a család csok pluszt igényel a kamatplafonos piaci hitel helyett” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Budapesten, például a XV. és XVI. kerületben egy vállalt gyerek esetében 8 négyzetméterrel, kettő vagy három gyereknél pedig 16-28 négyzetméterrel nagyobb házban gondolkodhatnak a csok pluszra jogosult családok. A legkeresettebb városrészek lakásárait nézve az látszik, hogy a XI. és XIII. kerületben a kedvezményes lakáshitelből adódó többlet 6-22 extra négyzetméterre lehet elég.

forrás: https://telex.hu/gazdasag/2023/10/30/csok-plusz-ingatlan-com-elemzes-nagyobb-lakas-vasarlas-budapesten-7-28-negyzetmeter

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.