Véres támadás egy Moszkva melletti koncertteremben – az Iszlám Állam vállalta magára


Súlyos merényletet követtek el ismeretlen támadók a Moszkvához közeli Krasznogorszk koncertterme ellen péntek este, az akcióban legalább negyven, de akár hatvan ember meghalt, több mint száz megsebesült. Az Iszlám Állam magára vállalta a terrortámadást.

A Crocus City Hallban a Piknik nevű zenekar adott koncertet hatezer néző előtt, amikor – a legfőbb orosz nyomozóhatóság, a Nyomozó Bizottság közlése szerint – 2-5 ember rájuk támadt automata lőfegyverekkel.

„Az emberek, akik a csarnokban voltak, a földre feküdtek, hogy elkerüljék a lövöldözést, körülbelül 15-20 percig feküdtek, majd kúszva kezdtek kijutni. Sokaknak sikerült kijutniuk. Az épületben tűz ütött ki” – jelentette a tudósító” – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség tudósítója.

Szemtanúk szerint a terepszínű ruhát viselő támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett.

A lángok miatt később beomlott a Crocus City Hall tetőszerkezete. A tüzet azóta sikerült eloltani, a nemzeti gárda pedig keresi az elkövetőket.

Az eddigi nem hivatalos jelentések szerint legalább 60 – más források szerint 40 – halálos áldozata lehet a merényletnek. Az Inferfax – a moszkvai gyermekjogi ombudsmanra hivatkozva – azt írta, hogy gyermekek is vannak a krasznogorszki Crocus City Hall koncertteremben elkövetett támadás sérültjei között, ami az orosz hatóságok

terrorcselekménynek minősítettek, amit az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára

péntek késő este a Telegram-csatornáján.

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője közölte: az illetékes szervek folyamatosan informálják Vlagyimir Putyin orosz elnököt a fejleményekről.

Az orosz parlament felsőházának elnöke megtorlással fenyegette meg az elkövetőket. „Mindazok, akik e rettenetes bűncselekmény mögött állnak, megkapják méltó és elkerülhetetlen büntetésüket” – mondta Valentyina Matvijenko.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese – az IÁ bejelentése előtt – a Telegramon azt írta, Oroszország elpusztítja az ukrán vezetőket, ha kiderül, hogy ők felelősek a merényletért.

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő sajtótájékoztatón fejezte ki részvétét, és azt mondta: nincsenek olyan információik, amelyek szerint a támadás mögött Ukrajna vagy az ukránok állnának. A Fehér Ház kiemelte: nem bátorítja és nem segít Ukrajnának Oroszországon belüli csapások végrehajtására. Kirby nem volt hajlandó kommentálni a The Financial Times brit napilap értesülését, amely szerint az Egyesült Államok felszólította Ukrajnát, hogy állítsa le az orosz energetikai létesítmények elleni dróntámadásokat, illetve figyelmeztette Kijevet, hogy azokkal megtorlást, valamint a nemzetközi olajárak emelkedését provokálhatja ki.

FORRÁS:https://www.portfolio.hu/global/20240324/moszkvai-terrortamadas-az-iszlam-allam-is-kozzetette-a-sajat-felveteleit-a-tamadasrol-676645?fbclid=IwAR2gGOit7cU_a5zH52g4BCKRUTZjq6NJ3oaC-fq4PnM2u2bdOyczGbqT1gc

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.