Újabb konfliktus eszkalálódásától tartanak az amerikaiak


Egyre több elemző és tisztviselő kongatja a vészharangot, miszerint szemmel kell tartani a kínai hadsereg gyors izmosodását. Sokuk szerint ugyanis ez annak a jele, hogy Peking 2027-re elszánhatja magát Tajvan lerohanására. Az Economxnak nyilatkozó szakértő szerint azonban ez a legkevésbé sem tekinthető egyértelműnek: a kínai támadással riogatók feltételezéseket mosnak össze régi célkitűzésekkel. Ettől függetlenül persze szerinte sem zárható ki, hogy Kína blokádot vonjon a közeljövőben Tajvan köré.

Kína haderő-fejlesztése olyan gyors ütemű, amelyre a második világháború óta nem volt példa – figyelmeztetett a napokban John Aquilino, az amerikai haditengerészet admirálisa. Szerinte ez azt jelenti, hogy az ázsiai ország jó úton jár ahhoz, hogy elérje 2027-re kitűzött célját, és készen álljon egy tajvani invázióra.

„A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg tevékenységei arra utalnak, hogy képesek lehetnek a Hszi Csin-ping kínai elnök által preferált időben erőszakkal egyesítani Tajvant Kína szárazföldi részével, ha utasítást kapnak rá” – idézi az amerikai Indo-csendes-óceáni Parancsnokság leköszönő vezetőjét a Business Insider.

A kínai stratégiai terveknek volt két hagyományos céldátuma. Az egyik 2035, a másik 2049. Ebből a 2049 igazán szimbolikus, hiszen az a Kínai Népköztársaság megalapításának 100. évfordulója lesz. Az ehhez kapcsolódó távlati cél, hogy Kína olyan hadsereggel rendelkezzen, amely bármilyen más hatalom haderejével fel tudja venni a versenyt. A 2035-ös céldátum pedig arra vonatkozott, hogy befejezzék a kulcsfontosságú katonai modernizációs programot. Ennek a célja, hogy Kína képes legyen egy háborút megvívni – mind kapacitások, mind hadsereg-irányítás, mind a logisztikai-kiszolgáló tevékenységek tekintetében. Az elmúlt egy évtized feszültségei vezettek oda, hogy ezt a modernizációs célt előrehozták 2027-re. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Kína meg is támadja Tajvant, ahogy azt sem, hogy kifejezetten és kizárólagosan Tajvan miatt fejlesztené a haderejét

– nyilatkozta az Economxnak Eszterhai Viktor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos munkatársa.

FORRÁS:https://www.economx.hu/kulfold/tajvan-kina-fuggetlenseg-katonai-konfliktus-hadsereg.787213.html?fbclid=IwAR1YQ7ykPT5YcreR42YIkgSGAR295kqbixfFsZZlfyQDi9uqPmabBW-s7_U

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.