Vajon háborúra készül-e Szerbia a kötelező sorkatonasággal?


Szerbia vezetése úgy tűnik elszánt abban, hogy visszahozza a kötelező katonai szolgálatot. Egyelőre még nem tudni, hogy mikortól, és milyen hosszú lehet a kiképzés, de egyre több részlet lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a feladatuk a fiataloknak, s milyen feltételek mellett kell a hazájukat szolgálniuk a sorkatonaság alatt. 

Mint arról a lapunk korábban már beszámolt, a Szerb Fegyveres Erők Vezérkara és a Védelmi Minisztérium hivatalosan is kezdeményezte az év elején a sorkatonai szolgálat felfüggesztéséről szóló határozat visszavonását – közölte Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter. A katonai szolgálatnak legfeljebb négy hónapig kellene tartania, de az lehet rövidebb is.

A tervek szerint kötelező elméleti és gyakorlati oktatáson is részt kell venniük. Ezek pedig egyebek mellett magukba foglalják a katonai taktikák és technikák alapjait, a katonai jogot, az elsősegélynyújtást és az önvédelmet a csatatéren, de lehetőségük lesz megtanulni a fegyverek szét- és összeszerelését, lőhetnek különböző fegyverekkel. A sorkatonák képzéséhez hozzátartozik a mozgás és álcázás megtanulása a csatatéren, az árkok ásása és óvóhelyek építése, valamint a fizikai állapot és állóképesség fejlesztése is.

Nem lesz azonban kötelező mindenkinek részt venni a fegyveres kiképzésben. Szerbiában lehetőség van a civil, polgári szolgálatra is. Ez azonban hosszabb ideig tarthat, mint a rendes sorkatonaság. Azon fiatalok, akik ezt a megoldást választják, különböző intézményekben kell, hogy szolgálatba álljanak, így múzeumokban, iskolákban, egészségházakban.

A sorkatonaság bevezetése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a Balkánon ismét harcok lehetnek. Milomir Miladinovics, szerbiai katonai szakértő a Kosovo Online koszovói hírportálnak elmondta, a kötelező katonai szolgálat visszatérése egyáltalán nem jelenti azt, hogy az ország háborúra készülne.

forrás: https://magyarnemzet.hu/kulfold/2024/01/elarultak-hogy-haborura-keszul-e-szerbia-a-kotelezo-sorkatonasaggal?fbclid=IwAR1Zf3keUSodceh2y4DhvZeGW7mQiTPaHesGRb2ZYRc_V_6KiQYVDlaIAQM

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.