50 millió forint lesz egy magyar űrhajós rezsiórabére


Idén tavasszal kiválasztották azt a négy magyar szakembert, akiknek egyike 2024 végén vagy 2025 elején hivatalosan is hazánk második űrhajósává fog válni, és még a Nemzetközi Űrállomásra is el fog jutni. A magyar űrhajósjelöltek kiképzéséről, és az űrkutatás jelenlegi állásáról is beszélt Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Mint mondta, a jelöltek már tavasszal megkezdték a kiképzést, amely még mindig a válogatás része, hiszen nem négy ember fog majd feljutni az űrállomásra, hanem egy. „Tudatában vannak végig annak, hogy jelen pillanatban 25 százalék esélyük van” — mondta Ferencz, hozzátéve, hogy amikor a végső fázisban dönteni kell, mindenhez a NASA engedélye kell.

Saját űrruhát ketten kapnak csak majd, akik közül az egyik tartalékos lesz. A szkafandert már csak a ténylegesen repülő emberhez fogják igazítani.

Persze nem arra készül senki a magyarok közül, hogy ő lesz a kapitány, de bármikor beüthet a krach. Ezért a rutin része, hogy ismerni kell az űrállomást. A NASA kiképző központjában van is egy teljes másolata az űrállomásnak, ahol ott van minden modul, zsilip, gomb, és fogantyú, amit álmukból felkeltve is tudni kell, mire való.

Egy asztronauta rezsiórabére 144 ezer dollár (kb. 50 millió forint), ami Ferenczi szerint tud több is lenni, meg kevesebb is. Az űrséta például drágábbá teszi.



forrás: https://24.hu/tech/2023/11/06/50-millio-forint-lesz-egy-magyar-urhajos-rezsiorabere/?fbclid=IwAR0T1dnLau6XZPiBcz2SGJyyElE_3h5lWpuXo5-cz4phyjh9Ere2BAP5HgE

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.