Feketén-fehéren kiderült, mikor omlik össze a kórházi ellátás


A magyar egészségügyi rendszerből 30 ezer egészségügyi szakdolgozó hiányzik, közülük legalább 15 ezren 60 év felettiek, ha ők egyszerre vonulnak nyugdíjba, kártyavárként omolhat össze a rendszer – jelentette ki Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke a Magyar Kórházszövetség konferenciáján. Közben kiderült, hogy a területen hasonló fizetéseket folyósító Romániában még exportra is jut az ápolókból.

Nem kérdés, hogy a hazai egészségügy legaktuálisabb problémája a szakdolgozóhiány – nyitotta meg Velkey György János a Magyar Kórházszövetség elnöke a szakmai konferenciát. Balogh Zoltán a szakdolgozói kamara elnöke elmondta, hogy 130 ezer egészségügyi szakdolgozó van hazánkban, a 90-es évekhez képest nagyjából 30 ezerrel kevesebb. Ezt már minden szinten érezni. Szakorvosok lapunknak arról számoltak be, hogy bizonyos kórházakban operációk maradnak el, illetve tolódnak amiatt, mert a kevés műtőssegédet nehéz beosztani. Sőt, van olyan a médiában népszerű orvos, aki emiatt fontolgatja, hogy más országban folytatja munkáját. 

Mészáros Magdolna a Békés Vármegyei Központi Kórház ápolási igazgatója az ápolói helyzetképet vázolva példaként hozta fel Szakmány Tamás professzor, a Walesben dolgozó intenzíves orvos válaszát arra az újságírói kérdésre, hogy miért haltak meg többen Magyarországon a pandémia alatt koronavírusfertőzésben.

„Pontosan annyival volt magasabb a magyarországi halálozási ráta, mint amennyivel kevesebb ápoló dolgozik a kórházakban. Amíg az Egyesült Királyságban egy ápolóra egy beteg jutott, addig Magyarországon 3-4 beteget kellett egyetlen embernek ellátnia” – idézte a szigetországban dolgozó magyar szakember szavait. Ahogy Balogh Zoltán a MESZK elnöke az Indexnek is kiemelte: „a világjárvány idején a szakmát az egész lakosság elismerte, de úgy tűnik ezt mára elfelejtették a magyarok”. 

Balogh Zoltán arra is kitért, hogy erősen elöregedő a szakterület korfája, legalább 15 ezren dolgoznak nyugdíjkorhatár felett, ha ők egyszerre vonulnak ki a rendszerből, az katasztrófához vezethet. 

FORRÁS: https://index.hu/belfold/2023/11/14/egeszsegugy-korhazszovetseg-apolok-orvos-kepzes-munkaerohiany-jarobetegellatas/

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.