Nagy gázalku készül az EU és Oroszország között


Több nyilatkozat is arra utal, hogy mégis maradhat az ukrán tranzit. Egy nagy volumenű gázalku formálódik az Európai Unió és Oroszország között, amihez Ukrajna kész asszisztálni. A ukrán tranzitszerződés az év végén lejár, és kijevi nyilatkozatok szerint nem is hosszabbítanák meg.


Péntek este a szlovák tranzithálózat üzemeltetője kiadott egy közleményt, miszerint európai gázvásárlók összefoghatnak, hogy egy konzorcium segítségével orosz gázt vásároljanak az orosz-ukrán határon. Ezután Ukrajnának tranzitdíjat fizetne, hogy eljuttassa a gázt a vezetékhálózatán át az unióba.

Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes szombaton azt nyilatkozta, hogy ha az unió úgy kívánja, Moszkva kész tárgyalni az új konstrukcióról. Igaz, azt is hozzátette, hogy eddig nem látják ezt a szándékot.

Az orosz vezetékes gázszállítások az ukrajnai tranziton át évi mintegy 12-15 milliárd köbmétert tesznek ki, hónapok óta napi szinten jellemzően 42 millió köbmétert küld az orosz Gazprom Ukrajna felé tranzitgázként.

Ha megszületne a megállapodás, az Magyarország számára azt jelentené, hogy a hosszú távú magyar-orosz gázszerződésekből a kisebb rész, az évi 1 milliárd köbméteres mennyiség szállítása is lehetséges lenne Ukrajnán át.

FORRÁS: https://infostart.hu/gazdasag/2024/01/28/nagy-gazalku-keszul-az-eu-es-oroszorszag-kozott#

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.