Könnyedén belecsúszhatunk a harmadik világháborúba


A hidegháború utáni korszak az 1990-es évek elején a globális békéről alkotott elképzelésekkel kezdődött, és jelen állás szerint három évtizeddel később a globális háború növekvő kockázatával ér véget. Ma Európa generációk óta a legpusztítóbb katonai konfliktust éli át, és érez közben fenyegetettséget a még ennél is nagyobbra. Összeállításunkban azt vizsgáltuk meg: hogyan hasonlítanak a mai regionális háborúk a II. világháborút kiváltó konfliktusokhoz?

Az Izrael és a Hamász közötti brutális harc erőszakot és instabilitást szül a Közel-Keleten. Kelet-Ázsia szerencsére nem áll háborúban. De nem is éppen békés, mivel Kína kényszeríti szomszédait, és történelmi ütemben halmozza fel katonai erejét. Ha sok amerikai nem veszi észre, milyen közel van a világ ahhoz, hogy heves, egymásra épülő konfliktusok pusztítsák el, az talán azért van, mert elfelejtették, hogyan jött létre az utolsó globális háború – írja a Foreign Affairs hasábjain megjelent elemzésében Hal Brands, a Johns Hopkins Egyetem professzora, az American Enterprise Institute vezető munkatársa.

Amikor az amerikaiak globális háborúra gondolnak, általában a második világháború jut eszükbe – vagy a háborúnak az a része, amely Japán 1941. decemberi, Pearl Harbor elleni támadásával kezdődött. E támadás – és Adolf Hitler ezt követő, Egyesült Államok elleni hadüzenete – után a konfliktus egyetlen, mindenre kiterjedő harc volt a rivális szövetségek között a globális csatatéren. A II. világháború azonban az Európától az ázsiai csendes-óceáni térségig terjedő kulcsfontosságú régiókban az elsőségért folytatott, lazán összefüggő küzdelmek hármasaként kezdődött – olyan küzdelmekként, amelyek végül globálisan csúcsosodtak ki és fonódtak össze. Ennek az időszaknak a története feltárja a háború sújtotta világban a stratégiai egymásrautaltság sötétebb aspektusait. Kellemetlen párhuzamokat mutat azzal a helyzettel, amellyel Washington jelenleg szembesül.

FORRÁS: https://index.hu/kulfold/2024/02/03/haboru-egyesult-allamok-vilaghaboru-geopolitika-ii.-vilaghaboru/?fbclid=IwAR0wC2y4ZTrgXSCaBxFFrutF3PJOiXKG0b3jEkM88CXMBlohtnyWcFaQTWE

Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594
Yahuah Útja Egyesület 1% adó
Adószám: 19140094-1-03
Technikai szám: 2594

Az oldal fenntartása rengeteg munkával, illetve költségekkel jár. Amennyiben szeretnél nekünk segíteni az igazság terjesztésében, Töltsd ki az űrlapot, majd a megadott email címre elküldjük a szükséges adatokat az utaláshoz. Köszönjük!

Ezen weboldal megtekintéséhez el kell fogadnod Szabályzatunkat. Ezen kívül az infobubble.hu sütiket használ a weboldal működtetése, elemzése, használatának megkönnyítése és a releváns ajánlatok megjelenítése érdekében. Az oldal meglátogatásához el kell fogadnod ezen sütik használatát is. Erről bővebb tájékoztatást az Adatkezelés menüben olvashatsz.